start Familie en Vrienden Sport Sportfotografie Reizen Digi foto's
Egypte inleiding Wetenswaardigheden Egypte globaal Luxor-aswan Caïro Duikweek
Wie kent Egypte niet? Haar piramides, Cleopatra, de sfinx en haar tempels? Maar ook, de Nijl, de woestijn, de Rode Zee en de rust. De ene toerist zal voor het eerst op een kameel rijden, de andere staat eindelijk in de piramide, de derde probeert een straat in Caïro over te steken en nummer vier duikt in de Rode Zee. In 5 uur vliegen bent u in dit land.

De keywords voor Egypte zijn: inshaíallah, bukra en malesh. Inshaíalla staat voor "als God het wil" met hierbij "Allahu akbar" wat staat voor Allah is de grootste. Bukra betekend morgen, of de dag erna of een week en Malesh kun je zien als "geeft niets, wind je niet op, blijf kalm". Het leven in Egypte is heel anders dan ons westerse klimaat. In Egypte vind u de rust die in uw eigen gejaagde, stressvolle leven zelden gevonden wordt.


Egypte heeft 60 miljoen inwoners op een oppervlak van 1.001.049 vierkante kilometer. De meeste wonen langs de Nijl, aangezien daar de grond vruchtbaar is. De rest van het land bestaan uit een dorre zandvlakte. De laatste 1000 kilometer van de Nijl naar de Middellandse Zee bestaat uit de Nijldelta. Hier is de Nijl als een soort waaier over het zand verspreidt en mondt ze uit in de Middellandse Zee. Drieënnegentig procent van de bevolking is moslim en 7-10% Christen. Langs de Nijl leeft 75% van de bevolking van de nog-niet-gemoderniseerde landbouw. Het land haalt verder haar inkomsten uit de katoenexport en de aardolie. De lonen voor de Egyptenaren zijn erg laag en de werkeloosheid bedraagt meer dan 20%.

De tijd is een uur later dan de Nederlandse tijd. De zomer en wintertijd begint op een ander moment dan bij ons. Dat de Egyptenaren van rust houden houdt ook verband met de tijd en het begrip Bukra (morgen). Alles gaat op zijn gemak en een paar uur later dan de afgesproken tijd ergens komen is niet iets om je druk over te maken. In Egypte gebruikt de media als taal het hoog-Arabisch. Dit verstaat men in alle landen van het Midden-Oosten. Elke regio heeft daarnaast nog minstens één dialect.

De extreme temperaturen zijn voor toeristen vaak reden van maag en darmstoornissen. Dit door uitputting en uitdroging. In de middag kunt u het beste zo min mogelijk ondernemen, dan is de temperatuur het hoogst. Drink verder veel en vaak.


Reacties? Mail naar: Kirsten