start Familie en Vrienden Sport Sportfotografie Reizen Digi foto's
Egypte inleiding Wetenswaardigheden Egypte globaal Luxor-aswan Caïro Duikweek





Piramide van Sakkarah
Het vliegveld van Caïro was een stuk groter en moderner. Ook de stad gaf een compleet ander beeld: achtbaanwegen in de stad; een crime om die over te steken. Het hotel had in tegenstelling tot de andere hotels een klein zwembad op het dak in plaats van een grote in een tuin. Maar het was dan ‘ook maar’ een driesterren hotel. In dit hotel aten we ook niet warm, maar dit deden we in eetgelegenheden in de stad naar vrije keuze. En laat er nou net een Pizzahut en een McDonald’s 200 meter verderop zijn.... elke dag wortelen, kip en rijst gaat toch ook vervelen..

En toen was eindelijk de grote dag daar. Een van de zeven wereldwonderen zou vandaag bezocht worden. We begonnen die dag echter met een saai begin: het Egyptisch museum. In dit grootste museum vindt u vele Egyptische schatten. Grafgeschenken, koningsbeelden, lijkwagens enzovoort. Er is een speciale kamer voor Tuthankhamon. Hierin vindt u zijn zijn wereldberoemde dodenmasker, de strijdwagen en zijn lijkkist (kisten). Ook is er een mummiezaal, waar u de film "the mummy" bij kunt denken. Na het Egytisch museum gingen we eerst nog naar de trappiramide in Saqqarah. Deze piramide herbergt koning Djoser.

En vervolgens…. de grote piramides. De piramides van Gizeh bestaan uit drie piramides: Cheops, Chepren en Mycerinos. Ze zijn tussen 2700 en 2650 v. Chr. gebouwd. De piramide van Cheops bestaat uit 2,5 miljoen stenen van gemiddeld 1 kubieke meter. De ingang die momenteel in gebruik is, is niet de oorspronkelijke, aangezien deze geblokkeerd is. Vroeger zat er om de piramide nog een soort mantel (nog op de top te zien). Deze mantel is in de loop der tijd afgebrokkeld. De kleinste piramide is die van Mycerinos. Omdat het het laagseizoen was, konden we er zo in (er mogen zo'n 100 tot 200 man per dag in). Ondanks de eenvoud was de binnenkant een ervaring op zichzelf. De schuine gangen, die naar de zon (en vroeger naar de sterrenbeelden Isis en Osiris) liepen, de precisie van de precies op elkaar passende stenen en de lege grafkamer... Buiten de piramides hebben we nog op een kameel gezeten (althans, de helft van de groep die dit aandurfde; de andere helft maakte vrijwillig de foto's). Hier werden de foto's gemaakt, die nu bij iedereen op de schoorsteenmantel staan: jij op een kameel in de woestijn en een piramide op de achtergrond.


Grote steentjes...

Spreekt voor zich..
In tegenstelling tot de piramides was de sfinx toch beduidend minder imposant. Hij bleek kleiner dan verwacht, maar desalniettemin toch erg mooi. De sfinx heeft het lichaam van een leeuw en het gezicht van een mens. Als u zich afvraagt waar de neus is gebleven…dit komt niet doordat Obelix aan de neus ging hangen, maar omdat Mammelukse schutters de kop van de sfinx als schietschijf gebruikten. De neus en de baard zijn er op die manier vanaf geschoten en liggen nu in het Britisch museum in Londen. ’s Avonds kunt u nog genieten van de Sound & Light Show.

Na Caïro gingen we naar Safaga aan de Rode Zee. Safaga ligt zo’n 70 kilometer ten zuiden van de veel meer bekende zusterstad Hurghada. Bij een prachtig hotel met megazwembad (met drinkbar) kon je ook nog een dag snorkelen. Bij dit snorkelen hebben wij nog een wegwerponderwatercamera meegenomen en hiermee erg mooie (en kwalitatief zeker ook niet verkeerde) foto's genomen. De snorkeltocht was zeer geslaagd en een echte aanrader! Het hotel zelf zorgde ook nog voor veel entertainment (en vooral in het Duits): waterpolo, aquagym, feestavonden, disco enz. Na vier dagen hebben we onze groep op het vliegveld van Hurghada uitgezwaaid, waarna wij naar ons volgende hotel gingen met een hele bus voor onszelf.


Reacties? Mail naar: Kirsten